Probleem-oplossen in het hoger onderwijs door (zelfgestuurd) leren van voorbeelden en oefenproblemen

Artikel gebaseerd op proefschrift: Acquiring problem-solving skills in higher education: Sequencing and self-regulated learning from examples and problems.

Auteurs

  • Milou van Harsel Avans Hogeschool
  • Vincent Hoogerheide Universiteit Utrecht
  • Peter Verkoeijen Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Tamara van Gog Universiteit Utrecht

DOI:

https://doi.org/10.59532/tvho.v40i2.13548

Trefwoorden:

leren van voorbeelden, zelfregulerend leren, zelfeffectiviteit, probleem oplossen, instructieontwerp

Samenvatting

Novieten leren nieuwe probleem-oplostaken op een effectieve manier door het bestuderen van voorbeelden, zoals stap-voor-stap uitgeschreven oplossingsprocedures of een docent die (op video) voordoet en uitlegt hoe je een probleem oplost. Steeds vaker worden (video)voorbeelden en oefenproblemen ingezet in computer-gebaseerde leeromgevingen om studenten (zelfstandig) nieuwe probleem-oplostaken te leren. In dit proefschrift is onderzocht 1) hoe (video)voorbeelden en oefenproblemen aangeboden moeten worden aan novieten om hun motivatie en leerprestaties te bevorderen, en 2) hoe (goed) novieten leren van (video)voorbeelden en oefenproblemen als zij zelfstandig leertaken kiezen. Resultaten lieten zien dat het bestuderen van voorbeelden, eventueel afgewisseld met oefenproblemen, leidde tot hogere leerprestaties, behaald met minder moeite en meer vertrouwen in eigen kunnen, dan alleen oefenproblemen oplossen. Starten met een voorbeeld voorafgaand aan een oefenprobleem kostte minder moeite en gaf meer vertrouwen in het eigen kunnen dan andersom. Wanneer studenten zelf voorbeelden en oefenproblemen konden kiezen, kwamen hun keuzes relatief goed overeen met bekende principes voor het effectief leren van nieuwe probleem-oplostaken. Wellicht om die reden, leidde instructie over zulke principes voorafgaand aan zelfgestuurd leren, niet tot betere leeruitkomsten. Toch is voorzichtigheid geboden met het inzetten van zelfgestuurd leren: zelfs na instructie over effectieve principes was er ruimte voor verbetering in taakkeuzes.

Biografieën auteurs

Milou van Harsel, Avans Hogeschool

Dr. M. van Harsel (m.vanharsel@avans.nl) is werkzaam bij het Leer- en Innovatiecentrum en de lectoraten Brein en Leren en Digitale Didactiek van Avans Hogeschool.

Vincent Hoogerheide, Universiteit Utrecht

Dr. V. Hoogerheide is werkzaam bij de afdeling Educatie van de Universiteit Utrecht.

Peter Verkoeijen, Erasmus Universiteit Rotterdam

Dr. P.P.J.L Verkoeijen is werkzaam bij het Leer- en Innovatiecentrum, lectoraat Brein en Leren van Avans Hogeschool en bij het Department of Psychology, Education and Child Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Tamara van Gog, Universiteit Utrecht

Prof. Dr. T. van Gog is werkzaam bij de afdeling Educatie van de Universiteit Utrecht.

Downloads

Gepubliceerd

2022-08-22

Citeerhulp

van Harsel, M., Hoogerheide, V., Verkoeijen, P., & van Gog, T. (2022). Probleem-oplossen in het hoger onderwijs door (zelfgestuurd) leren van voorbeelden en oefenproblemen: Artikel gebaseerd op proefschrift: Acquiring problem-solving skills in higher education: Sequencing and self-regulated learning from examples and problems. Tijdschrift Voor Hoger Onderwijs, 40(2), 61–78. https://doi.org/10.59532/tvho.v40i2.13548

Nummer

Sectie

Reflectie op proefschrift